Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1050 konutlara İMSİAD ilgisi

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2020 00:00

Seneler önce, İMSİAD (İnşaat müteahhitleri ve iş insanları derneği) adlı bir dernek kuruldu Bursa’da. Amaç., Bursa’nın kentsel dönüşüm çalışmaları ve projelerine sermaye desteği sağlamak. Seneler geçti. İMSİAD kendi içinde şirket kurulması adına adımlar atamadı. Sonra da kentsel dönüşüm projelerine bireysel dönüşüm çalışmaları başlatıldı.

Oysa ki, Sırameşeler Sıcaksu başta olmak üzere Bursa’nın merkezi, özellikle Altıparmak Çarşamba Pazarı arasındaki eski binaların ve yerleşik düzenin yenilenmesi ve kentsel dönüşüm projeleriyle burasının Bursa’nın cazibe merkezi haline getirilmesi düşüncesi müteahhitlere “hazır yer varken, zor yerlerle neden uğraşalım?” düşüncesini hakim kılındığı kentin tam göbeğindeki bur yerler için kentsel dönüşüm uygulaması cazip gelmedi.

Sonrasında, 1050 konutlarla ilgili çalışmalar yapıldı. Hatırladığım kadarıyla 1050 konutlar için iki ayrı proje hem Büyükşehir hem de ilçe Osmangazi Belediyesi’nden jet hızıyla geçti. Fakat yine adımlar atılmadı. Çünkü, ortaya çıkan yapı müteahhitler için yine cazip değildi.

Şimdi, 1050 konutlar ve çevresindeki Akpınar Mahallesi için Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde adımlar atılmaya başlandı. Konuya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el koydu. İlgi duymaya başladı. Devletin sermaye kuruluşu olan Emlak Yapı ve TOKİ’nin bu bölgeyi dönüştürme adına adım atması için düğmeye basıldı. Çevre Bakanı Murat Kurum, Bursa’ya geldiğinde, “Bursa’da Türkiye ve dünyaya örnek bir kentsel yenilenme çalışması, projesi gerçekleştireceğiz…” sözleriyle Akpınar ve 1050 Konutlarla ilgili yapılan çalışmalarla ilgili ipucu verdi.

Böylece 1050 konutların yenilenmesi amaçlı çalışmalara hız verildi. Konuyla ilgili İMSİAD bir açıklama yaptı.

İMSİAD, Bursa’nın riskli bölgelerinin başında gelen ve bir an önce dönüşmesi gereken 1050 Konutlar bölgesiyle ilgili elini taşın altına koyuyor. Konuyla ilgili, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a giden, Bursa Akademik Odalar ile toplantı yapıp hazırladıkları projeyi anlatan, Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin ve Atilla Ödünç’e bilgi veren İMSİAD, Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği ile de iş birliği protokolü imzaladı.

Hayırlı ve uğurlu olsun. Gerçekten çok sevindirici bir gelişme.

Törende konuşan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, “Hepimizin gözbebeği Bursa’mızın güzide mahallelerinden biri olan Akpınar Mahallesi’nde Bursa’mıza örnek bir kentsel dönüşüm gerçekleştirme hedefimiz çerçevesinde, hem şehrimize yoğunluk artışı getirmeden, hem de bölge sakinlerini ekonomik olarak zora sokmadan bu bölgeyi dönüştürebiliriz” ifadelerini kullandı.

Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Mutlu Altın da, “bölgemizde dönüşüm yapılması gerektiğini herkes biliyor ama bir türlü dönüştüremiyoruz. Birçok engelle karşılaştık. Vatandaşın ilk zamanlarda bir direnci vardı ama şu an geldiğimiz noktada mahalle sakinlerimizin neredeyse tamamı bu dönüşümü istiyor. Bizler dernek olarak projeyi vatandaşlarımıza anlatıyoruz, İMSİAD da kent dinamiklerine anlatıyor. Mimar Şenol Şimşek’in hazırladığı taslak projede yoğunluk artışı yok, yeşilin korunduğu, şehir dinamiklerinin ve mahalle sakinlerinin tam destek verdiği bir proje” diye düşüncelerini dile getirdi.

Evet, Bursa’da yaklaşık 50 yıl önce Yalakçayırı mevkisinde yapılan bu binalara “uydu kent” ve “örnek şehir yaşantısı” denilerek imrenilerek bakıldı.  Kentin gelişmesiyle de bölge ranta açık uygulama alanları oldu.

1050 konutlarla ilgili ise sıkıntı yer ve arsa alanlarıyla yaşanıyor. Şimdiye kadar yapılan projelerin ve planların işlemesindeki en büyük eksiklik, o bölgedeki hak sahiplerinin yani 1050 konutların arsa alanının toplam proje alanı içinde yüzde 27 oranında olması. Diğer alanlarında kamuya ait, hazineye ait, Jandarmaya ait Belediyelere ait olması. Devletin yüzde 73 hak sahipliğinin yüzde 27’lik hak sahipleri için sermaye olarak kullanılmasına izin verilmedi.

Şimdi, merak edilen soru şu; 1050 Konutlar yüzde 27’lik arsasıyla yüzde 100’lük planda ne kadar söz sahibi ve hak sahibi olacaklar?

Çevre Bakanı Murat Kurum, Ankara’ya gelip kendisini ziyaret eden 1050 konut hak sahipleri temsilcilerine bu olayı anlatmış ve “kentsel yenilenme istiyorsanız, pamuk elleri cebe atmanız lazım. Devletin toprağı, arsası, arazisi size sermaye olamaz.…” sözleriyle, ortak paylaşımla ortak hak sahipliğiyle bu konuya çözüm getireceklerini ifade etmiş.

Konu epey kritik bir noktada. Peki, son hazırlanan projenin detayları neler?

Projeyi tasarlayan Mimar Şenol Şimşek de, 1050 Konutlar Kentsel Dönüşüm projesine dair bilgilendirmede bulundu.

“422 dönümlük bir proje alanımız var. Yaklaşık bir buçuk kilometre de uzunluğunda. Filament kavşağından başlayıp Korupark AVM’ye kadar giden bir bölge burası. Bunun yüzde 27’si özel mülkiyet, yüzde 73’ü de kamu arazisi.

Dönüşmeyi bekleyen konut sayısı ise 2 bin 290. Ben çok uzun bir zamandır bu bölgeyle ilgili çalışma yapıyorum. Şu an ki çalışmam pek çok kesimden kabul gören bir çalışma oldu. Projede en dikkat ettiğimiz şey yoğunluk olmaması, mahallenin dokusunun bozulmaması ve bölgenin değerinin daha da artması. Planladığımız projede, şu anki mevcut konut sayısına sadece 6 konut ekliyor ve 2 bin 296’ya çıkarıyoruz.

Zemin artı 7 kat düşündük ve hepsinin de kapalı otoparkı var. Askeriyenin olduğu bölgeyi büyük meydan ve Kültür Merkezi olarak düşündük, vatandaşımızın yürüyüş yapıp alışveriş yapacağı, yemek yiyeceği 1.5 km’lik açık bir çarşı planladık, şehrimizin ihtiyaç duyduğu 5’er dönümlük meydanlar oluşturduk, ön cepheyi ticari aks olarak düşündük.”

Merakla bekliyoruz. Bakalım, dönüşüm nasıl bir formül ile hayat bulacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.