Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

10 belediye başkanı değişecek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2018 00:02

AK Parti mevcut 16 Belediye başkanından 10 tanesinin değişeceği ve yerlerine yeni bir taze güç ile seçimlere katılacağı yolundaki kulis bilgileri Cuma günü namaz öncesi siyaset kamuoyuna damga vurdu.

Şimdi, herkes merak ediyor. Nereden çıktı bu kulis bilgisi veya iddiası.

Malum, Perşembe günü Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan İl Başkanları toplantısı yaptı. Burada konuştu. Yeni Belediye Başkan adaylarını açıkladı. Bu açıklamaya dikkat edilirse, mevcut belediye başkanlarının yüzde 30 gibi orana tekabül edenler görevlerine devam derken, yüzde 70 oranına tekabül edenler değiştirildi.

Bu değişimin nedeni, tabi ki kamuoyu anketleri, yoklamaları, STK’ların ve kanaat önderlerinin istekleri doğrultusunda gerçekleşiyor.

AK Parti mahalli seçimlerle ilgili olarak Ekim ayından bu yana sürekli anket yaptırıyor. Aday adayı olanların isimleriyle ilgili anketler yapılıyor. Ayrıca, aday adayı olmamasına rağmen, kanaat önderlerinin “birde bu kişiyi sorun” diye beyanda bulunması üzerine o isimlerle ilgili de anketler ve incelemeler yapılıyor. En son Kasım ayında yapılan anketlere göre, Bursa’daki 16 AK Partili belediye başkanından 2 tanesinin zaten üç dönem kuralı nedeniyle görev süreleri doluyor. Geriye kalan 14 başkandan Büyükşehirde Alinur Aktaş’la aynen devam denildiği için 13 başkan kalıyor. Bu 13 başkandan anketlerde görev ve halkla bütünleşme konusunda sıkıntılı olanlarla ilgili de yeniden değerlendirmeler yapılıyor. Şu anda, 9 Aralıkta yani, yarın veya öbür gün tamamlanacak olan anket sonuçlarına göre 10 Aralıkta listeler hazırlanıp, genel merkezin değerlendirilmesine sunulacak.

Gelen bilgilere göre, ilçe yönetimlerinde aday adayları sayısı 5’e düşürüldü. İl yönetimleri de bu beş kişi içinden iki tane isim seçerek genel merkeze bildirildi. Şimdi, 5 isim üzerinden anket çalışması sürdürülüyor. İl teşkilatlarında belirlenen iki ismin ise, anketlerden ne sonuç çıkarsa çıksın, mutlaka genel merkezin değerlendirme masasında yer alacağı konuşuluyor.

Bu bilgilerin gelmesiyle birlikte 13 Belediye başkanından hangisi değişecek, hangisi değişmeyecek tartışmaları da başladı. Malum, geçen hafta genel merkez ilçe başkanlarını toplayıp, Bursa’da 8 ilçe başkanının belediye başkanlığı için aday adayı olmaları koşuluyla istifa etmelerine izin verdi.

Kim bu ilçe başkanları?

AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Oktay Yılmaz, Mudanya İlçe Başkanı Ahmet Murat Ünal, Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Kanar, Yenişehir İlçe Başkanı Adnan Kamil, Büyükorhan İlçe Başkanı Üzeyir Tüfekçi, Orhaneli İlçe Başkanı Ali Aykurt, Keles İlçe Başkanı Mehmet Keskin ve Harmancık İlçe Başkanı Yılmaz Ataş ilçelerinde belediye başkan aday adayı olmak için başvuruda bulundular.

Hani, bir değişim olacaksa, görevlerinden istifaları istenilen bu 8 ilçe başkanı belki de değişimin adayı olabilir düşüncesi hakim. Fakat, istifa eden ilçe başkanlarından Mudanya hariç hepsi AK Partili belediye. Üç dönem kuralına takılan Kestel ilçe başkanı istifa etmedi. Geriye altı tane AK Partili Belediye Başkanı kaldı. Listede 10 başkanın değişimi konuşulurken, geri kalan 4 başkanın kim olduğu veya olabileceği yolunda da kulis bilgileri var.

Bu başkanların Bursa’nın en büyük ilçesi Osmangazi olması bekleniyor. Mustufakemalpaşa olması bekleniyor. Gemlik olması bekleniyor. Bir tanesi için de sürpriz olabilir düşüncesi hakim.

Bursa’da dünkü Cuma namazı öncesinde ve sonrasında pek çok kişi bu durumu tartışmaya başladı. Özellikle Çarşı Bölgesindeki camilerde, hatta Ulucami meydanında da aynı konuşulanları duyduk.

Bu işler kader kısmet meselesi. Çünkü, AK Parti, her ne kadar aday adaylarıyla ilgili yapılan anketleri veya teşkilatların aday adayları sayısını aşağıya indirmeleri ve “biz bunlar arasından bir tanesinin belirlenmesini istiyoruz” şeklindeki irade beyanlarını genel merkeze iletmiş olsalar bile, en son karar verici olan Recep Tayyip Erdoğan, belki de bu isimler arasında ismi cismi bile duyulmayan bir kişiyi aday yapabilir.

Bugünkü siyasi izlenimlere göre, Bursa’da mevcut ilçe belediye başkanları arasında değişim olması bekleniyor. Bu sayı 10 başkan mı olur? 13 başkan mı olur? Ya da sayı daha mı az olur? şimdilik belli değil. Temayüllere göre ise yüzde 70 oranlı değişim yapılacağı ve listelerin buna göre belirleneceği konuşuluyor.

Birde, belediye başkanlığı için aday adayı olup, “meclis üyeliği de yeter” beklentisi içinde olanlara bu dönemde pek fazla listelerde yer verilmeyeceği de konuşuluyor. Çünkü, meclis üyeliği isteyenlerin bazılarının direkt olarak Başkanlık aday adaylığı başvurusu yaptığı, parti yönetimlerini ise bu şekildeki davranışları nedeniyle pazarlığa sürekliği gibi bir görüş hakim AK Parti genel merkezinde.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.