Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1 Mayıs Emek Bayramı

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2020 00:00

Ülkemizde en geniş halk katılımı ve en kanlı kutlanan bayramdı 1 Mayıs İşçi Bayramı. Çünkü, bazı yasadışı örgütlerin yanı sıra bölücüler, işçi kardeşlerimizin arasına katılıp, İşçi Bayramını Kanlı Bayram haline dönüştürmeyi alışkanlık haline getirmişlerdi. Bu yıl ise 1 Mayıs törenleri yapılamayacak. Çünkü, sokağa çıkma kısıtlaması var. Koronavirüs yüzünden.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de 1 Mayıs tarihi resmi tatildir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlanmıştır.  Bugün Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanıyor.

Fakat, işçi bayramı bu kez koronaya takıldı ve buruk.

Yine de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun. İnsanlarımız, çalışanlarımız mutlu ve huzurlu olsun. Kimse, işsiz, güçsüz kalmasın. Allah hem çalışanın hem işverenin hem de devletimizin ve milletimizin kesesine bolluk ve bereket versin.

Bu zor günler, çalışanlar için epey zor geçiyor. İşyerlerinin kapalı olmasıyla maaşlarını doğru dürüst alamayan işçiler, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle işyerlerini açamayan esnaf ve işletmeciler gerçekten sıkıntılı durumda.

Önümüzde birde bayram var. Mübarek Ramazan ayındayız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle sokağa çıkma yasağı hafta sonu ile birleştirilip 4 gün uygulandı. Sonraki hafta 3 gün uygulandı. Şimdi de Ramazan Bayramı sürecinde, bayram tatilinin hafta sonları ile birleştirilip 9 günlük sokağa çıkma kısıtlaması yapılıp yapılmaması kararı hükümete bırakıldı.

Türkiye'de alınan sokağa çıkma kısıtlaması kararlarının salgının yayılım hızına olumlu etki etmesi, Ramazan Bayramı'nda 9 günlük sokağa çıkma yasağını gündeme getirdi. Konuyla ilgili Bilim Kurulu'nun tavsiye vereceği ve son kararın 18 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan kabine toplantısında değerlendirileceği konuşuluyor.

Bu karar alınırsa, Ramazan Bayramı için 3 günlük tatil, öncesinde ve sonrasındaki hafta sonları ile birleştirilip 9 güne çıkarılması gündemde. Bu bayram, bayramlaşma olmayacak gibi gözüküyor. İnsanlarımız, sevdikleriyle, özledikleriyle yine teknolojiyi kullanıp, telefonlarıyla bayramlaşacaklar gibi izlenim var kamuoyunda.

Koronavirüsün etkilediği en büyük olay ise ekonomi. Dünya ülkeleri, insanların ölüm tehlikesine rağmen, ekonominin çarklarının bir şekilde döndürülmesi için çareler arıyorlar. Ülkemizde aynı durumda.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal Kovid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında sanal olarak gerçekleştirilen Enflasyon Raporu 2020-II Bilgilendirme Toplantısı'nda sunum yaptı. Murat Uysal, "Enflasyonun yılsonunda yüzde 7,4 olarak gerçekleşeceği, 2021 yılsonunda yüzde 5,4'e gerileyeceği tahmin edilmektedir" dedi. TCMB, yılın ilk enflasyon raporunda 2020 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 8,2, gelecek yılsonu tahminini yüzde 5,4 olarak açıklamıştı. Yeni cari açık ise yüzde 181.6 oranında arttı. 5 milyar 39 milyon dolara yükseldi.

Konu sadece Merkez Bankası ile sınırlı değil. İnsanlarımız bu Covid-19 ismi takılan koronavirüs yüzünden yakınlarını kaybetti. İşlerini kaybetti. Sosyal yaşantı bir anda evlere kapandı. Şimdi, Pandemi, hastalık sonrası dönemde yapılması gerekenler neler?

Hükümet, nelerle uğraşıyor? Sorusuna bazı cevaplar verilmeye başlandı.

- Salgında görev alan personele psikososyal destek.

- Vefat eden hasta yakınlarına destek.

- İşe devamsızlıklar takip edilecek.

- Riskli bölgeye seyahat edecekler için önlemleri anlatan materyaller dağıtılacak.

- Hijyen kurallarının toplumda alışkanlık haline getirilmesi sağlanacak.

- İş yerlerinde ve yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında pandemi planı yapılacak.

- Eğitim ve öğretim dönemine ara veren okullar açılmadan önceki dönemde detaylı şekilde temizlik yapılacak.

- Sağlık hizmetleri alanında eğitim alan öğrencilerin görevlendirilmesi sağlanacak.

- Hayvanlarda pandeminin önlenmesi ile ilgili tedbirler sürdürülecek.

Türkiye'de 11 Mart'ta görülen ilk koronavirüs vakasından sonra, bir kişinin 16 kişiye virüs bulaştırdığı ortaya çıkmıştı. Tedbirler alındıktan sonra bu sayının önce 6-7'ye, son günlerde ise 2 kişiye kadar gerilediği belirtildi. Bazı illerde bir kişinin virüs bulaştırma katsayısı 1,8'e indiği ifade edilirken, normalleşme adımlarının atılabilmesi için, bir kişinin virüsü bulaştırma katsayısının 1'in altına inmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Ne diyelim, sağlıklı günler bir an önce gelsin, herkes işine gücüne baksın. Bayramları sevinçle, mutlulukla kutlayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.