Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

1 Fincan kahvenin hatırı

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2017 00:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2017 00:25

Bu yazımda hoşunuza gidecek bir bilgiyi paylaşmak istiyorum sizlerle. İç karartan sınırlamalarla dolu hayatımıza ferahlık veren bir izin var bu yazıda. En son söyleyeceğimi en baştan söyleyeyim de, sabırsızlananlar başka bir yazıya geçsinler.

Yeni çalışmalara göre kahve ömrü uzatabilir. Yazının ana mesajı böyle bir ihtimalin var olması. Şimdi biraz ayrıntılara girelim isterseniz.

Kahvenin yararı konusunda aslında uzun yıllardan beri çok sayıda çalışma yapılmakta. Örneğin bir çalışmada karaciğer kanseri, bir başka çalışmada bunama riski kahve içenlerde daha düşük bulunmuş.

Oldukça geniş kapsamlı bir çalışmada kahve tüketenlerin başta kanser, felç ve şeker hastalığı olmak üzere tüm nedenlerden ölüm riskinin daha düşük olduğu belirlenmiş.

Güney Kaliforniya Tıp Okulunda yapılmış olan bu çalışmada 45 ile 75 yaşları arasındaki 185 855 kişi ortalama 16 yıl boyunca izlenmiş. Bu kişilere anket yapılarak, kafeinli ya da kafeinsiz kahve içip içmedikleri, içiyorlarsa günde kaç fincan içtikleri, hastalık öyküleri, kendilerinin ve ailelerinin yaşam tarzları kaydedilmiş.

Takip edilen bu kişilerden 58 397 si başta kalp damar hastalıkları ve kanser olmak üzere çeşitli nedenlerle hayatlarını kaybetmiş.

Hiç kahve içmeyen kişilerle karşılaştırıldığında, günde bir veya iki fincan kahve içenlerde kanser, kalp hastalığı, felç, şeker hastalığı, solunum sistemi hastalıkları ve böbrek hastalıklarından ölüm riski yüzde 12, üç fincan kahve içenlerde ise yüzde 18 daha düşük bulunmuş.

Ölüm riskindeki azalma kahvenin kafeinli ya da kafeinsiz olmasına bağlı olmadan aynı kalmış. Hatta yaş, cinsiyet, alkol kullanılıp kullanılması da bu oranları değiştirmemiş.

Kahvenin bu yararlı etkisinin sahip olduğu çok sayıdaki antioksidan madde ile ilgisi olabileceği tahmin edilmekte.

Kaliforniya Stanford Üniversitesi' nden bir grup bilim adamının yaptıkları bir başka çalışmanın sonucuna göre, kanlarında kahve tüketimini kanıtlayan maddeler bulunan kişilerde, kronik yangısal süreci hızlandırarak kronik pek çok hastalığın oluşmasına yol açan İL - 1- Beta protein isimli bir maddenin düzeyinin daha az olduğu ve dolayısıyla da yangısal sürecin yavaşladığı belirlenmiş bulunuyor. Kahve tüketiminin kalp damar hastalıkları başta olmak üzere tüm sebeplerden ölüm oranında azalmaya neden olmasının nedenlerinden biri meğer buymuş.

Tüm bu sonuçlara rağmen, araştırmayı yapan bilim adamları kahvenin ömrü uzattığını kesin bir dille söylemek için daha fazla çalışma yapmak gerektiğini belirtiyorlar.

Kahvenin yararlarından bahsettikten sonra, her güzelin bir kusuru olur misali, bazı olumsuz etkilerini de saymakta yarar var. Reflü, ülser ve kalp ritim bozukluğu olanlar için kahve zararlı olabilir. Çok sıcak kahve içmek yemek borusu kanserine neden olabilir. Hamilelerin kahve tüketimini çok çok azaltmaları, hatta hiç içmemeleri bebeklerinin sağlığı bakımından doğru bir davranış olur.

Sağlık ve huzur dileklerimle.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.